فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 8 (پاییز و ز مستان 1393)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 8 (پاییز و ز مستان 1393)

  • بهای روی جلد: 100,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/11/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابوالقاسم دادور، ساره بهمنی*، ساسان سامانیان صفحه 1
    با توجه به خلل نسبی علمی- تحقیقاتی در زمینه شناخت و بررسی نمادهای به کار رفته روی سفالینه های مناطق باستانی و تاریخی تمدن ایران و برای یافتن پاسخ این سوال که نمادهای به کار رفته در سفالینه های مناطق مختلف در دورهای تاریخی از نظر ترسیم و مفهوم بکارگیری آنها روی ظروف دارای چه وجوه مشترکی هستند، این پژوهش انجام گرفته است. آنچه به عنوان هدف در این مقاله دنبال می شود، بررسی تصویری و مفهومی نمادهای انسانی و حیوانی موجود در سفالینه های مکشوفه در سه منطقه تل باکون فارس، تپه سیلک کاشان و تپه گیان نهاوند با رویکردی تطبیقی است. روش تحقیق در پژوهش حاضر، تحلیلی- توصیفی است. اطلاعات آن نیز با انجام تحقیقات میدانی و مطالعات کتابخانه ای جمع آوری شده است. حاصل این پژوهش، بازنمایی تحلیلی وجوه اشتراک و افتراق نمادهای مشترک در این سه منطقه است که نشان میدهد از نظر ترسیمی نمادهای موجود در سفالینه های تل باکون بسیار پیچیده، متنوع و ماهرانه و نمادهای موجود بر سفالینه های تپه سیلک مسبک و نزدیک به طبیعت ترسیم شده اند. همچنین نمادهای سفالینه های تپه گیان حدفاصل نمادهای سیلک و باکون هستند و از نظر مفهوم بکارگیری، بیشتر نمادها ریشه در فرهنگ و تمدن مردمان این مرز و بوم دارند. بطور کلی نمادهای به کار رفته در سفالینه های تل باکون فارس و تپه های سیلک کاشان و گیان نهاوند با وجود فواصل جغرافیایی این سه منطقه، از نظر ترسیم و مفهوم بکارگیریشان روی ظروف دارای اشتراکات فراوانی هستند.
    کلیدواژگان: ایران باستان، تپه سیلک، تپه گیان، تل باکون، سفال، نماد
  • جلال الدین سلطان کاشفی* صفحه 15
    هدف از نگارش این مقاله، آشکارساختن شباهت ها و تفاوتهایی است که در ساختار بصری ماسک های آفریقایی و نقاب هایی که در آثار جیمز انسور، هنرمند بلژیکی، شکل گرفته اند. بدین منظور، در پژوهش حاضر صورتک هایی بررسی می شوند که در زمینه های گوناگون هنری همچون مجسمه سازی، نقش برجسته و برخی از نقاشی های نمادین آفریقایی از یک سو و آثار جیمز انسور در زمینه نقاشی، گراوورسازی و صورتک های تندیسه وار از دیگر سو، به کار رفته اند. صورتک هایی که بی تردید، خاستگاه شان به علت اختلاف زمانی و مکانی، نژادی و فرهنگی و دیدگاه های اجتماعی، همچنین رویکردهای اعتقادی، آئینی و مذهبی ضمن داشتن مختصر شباه تهایی، کاملا با یکدیگر متفاوت اند. بنابراین، برای راه یافتن به کنه مفاهیم و معانی نمادین چنین آثاری، ابتدا به سوال اصلی این تحقیق پاسخ داده میشود: به کارگیری نقاب در آثار انسور از همان بینشی سرچشمه می گیرد که در ماسک های آفریقایی قابل رویت است یا اینکه از بستر فرهنگی، دیدگاه های اعتقادی و مذهبی و تمایلات اجتماعی دیگر با سودجستن از اسطوره های کهن، گروتسک و ماسکارون، بالماسکه، کارناوال و... برمی خیزد. سپس درباره یافته ها و نتیجه به دست آمده از این پژوهش، باید گفت اگر شکل گیری ماسک های آفریقایی به گذشته های دور و تمدن های اولیه بشری باز میگردد و از فرهنگ، نژاد و اعتقادات قبیله ای آنان تاثیر میپذیرد، بهره گیری از نقاب در آثار انسور به مکانی اروپایی و تمدنی غربی، کشور بلژیک، و از لحاظ زمانی به اواخر قرن نوزدهم و اوائل قرن بیستم میلادی تعلق دارد. بی تردید، در زمینه های یادشده تفاوت هایی آشکار و انکارناپذیر دیده می شود که در این واکاوی، ضمن اشاره به وجوه اشتراک و افتراق آنها، به نمایش گذاشته می شوند. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری منابع، کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: ماسکهای آفریقایی، هنر آئینی و رمزپردازی، جیمز انسور، گروتسک و ماسکارون، بالماسکه وکارناوال
  • امیر نظری*، ایمان زکریایی کرمانی، مهرنوش شفیعی سرارودی صفحه 31
    تاثیرپذیری و رابطه هنرهای گوناگون یک سرزمین، میتواند موضوع ارزشمندی برای تحقیقات پژوهشگران باشد. سفالینه های تولیدشده در روستای کلپورگان واقع در شهرستان سراوان و سوزن دوزی های مناطق مختلف سیستان و بلوچستان، در دوره معاصر با نقوشی تزئین می شوند که با تکیه بر اصالت گذشته هنر این سرزمین، از ساختاری هندسی و منحصر به فرد بهره می گیرند. این نقوش که در هر دو هنر نام برده، به دست زنان ترسیم میگردد، جزء جدایی ناپذیر هنر بلوچ محسوب می شود. بر این اساس، در مقاله پیشرو با هدف بررسی رابطه میان نقوش هنر سفالگری کلپورگان و سوزندوزی بلوچ که از یک بافت فرهنگی مشترک بهره میگ یرد، اشتراکات و وجوه افتراق احتمالی این دو هنر مدنظر قرار خواهد گرفت. سوال عمده این است چه ارتباطی میان نقوش سفالینه های کلپورگان و سوزن دوزی بلوچ وجود دارد. این ارتباط چه حوزه هایی را شامل می شود. در این مقاله با به کارگیری روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی نقوش دو هنر قوم بلوچ مطالعه تطبیقی شده است. در جمع آوری اطلاعات هم از روش کتابخانه ای، مشاهده میدانی و مصاحبه با هنرمندان پیشکسوت استفاده شده است.
    با پژوهش انجام شده روشن شد، الهام گیری نقوش سفال کلپورگان از طبیعت، باورها و اعتقادات بلوچ درکنار نقوش سوزن دوزی که با الهام گیری از طبیعت، فرهنگ و باورهای قوم بلوچ شکل میگیرد، زمینه ساز اشتراکاتی در نقوش این هنرها شده اند. از جمله وجوه مشترک این دو هنر، وجود نقوش هندسی با بیانی انتزاعی و نمادین برگرفته از طبیعت و باورهای قوم بلوچ، نقوش ساده و ترکیبی، ساختار مشابه در نام گذاری و انتخاب نقوش برمبنای پدیده های طبیعی بلوچستان است. همچنین با مطالعه نقوش سفالگری کلپورگان و سوزندوزی بلوچ به وجود عناصر بصری مشترک مانند تکرار، ریتم، حرکت، نظم و ترکیب بندی های متقارن برمیخوریم که در قالب فرم های هندسی و ساختار مشابه، ارتباط میان نقوش این دو هنر را پر رنگتر خواهد کرد. در مسیر پژوهش حاضر نظر به گستردگی و تنوع نقوش سوزندوزی، با دسته بندی نقوش در قالب ساده و ترکیبی، نمونه هایی از نقوش گزینش شده است که بیشترین کاربرد را در سوزن دوزی مناطق مختلف سیستان و بلوچستان دارند و از بررسی نمونه های مشابه خودداری شده است.
    کلیدواژگان: نقوش، سفال، کلپورگان، سراوان، سوزندوزی، بلوچ
  • اشرف سادات موسوی لر*، فاطمه زهتاب صفحه 49
    از اوایل قرن بیستم نشانه شناسی به مثابه «روشی از نقد متون»، بستری مناسب را در بررسی سازوکار تولید و ادراک معنا پیش می نهد. رمزگان، از مفاهیم بنیادین در نشانه شناسی است. هر نظام نشانه ای تنها به واسطه آگاهی مخاطب از رمزگان حاکم بر آن، امکان معنامندی می یابد. دسته بندی ده گانه امبرتو اکو از رمزگان تصویری، یکی از روش های کارآمد را در بررسی متون تصویری ارائه داده که از طریق آن میتوان جوانب متنوع یک تصویر را حتی در پیوند با متونی وابسته به دیگر نظامات نشانهای ملاحظه کرد. نگارگری ایرانی عمدتا در پیوند با ادب فارسی، با کارکرد تصویرگری، ظاهر میشود. هفت پیکر نظامی گنجوی، به لحاظ کیفیت روایی و موضوع غنایی خود موضوع تصویرسازی های بسیاری قرار گرفته است. مقاله پیشرو، با هدف تبیین روشی مناسب در نقد نگارگری ایرانی با قابلیت پرداخت به وجوه بینامتنی نگاره ها در پیوند با متون ادب فارسی، در عین تمرکز بر ویژگی های متنی اثر، نگاره بهرام گور در گنبد سپید را از نسخه خمسه موزه متروپولیتن با بهرهمندی از دسته بندی رمزگان اکو، تحلیل کرده است. روش تحقیق در این مقاله توصیفی- تحلیلی بوده و منابع به صورت کتابخانه ای، جمع آوری شده است. محتوای انسان گرایانه مشهود در نگارگری مکتب بهزاد ممکن است تضادی را در انتقال محتوای نمادین داستان نظامی ایجاد کند. اینکه موفقیت نگارگر در انتقال محتوای نمادین متن ادبی چه میزان بوده و این محتوا از نظام نشانهای زبان به نظام نشانهای تصویر چگونه انتقال یافته است، از سوالاتی است که در این مقاله بررسی شده است. پرسش های دیگر مقاله، به میزان پیروی نگارگر از توصیفات متن ادبی و علت سرپیچی احتمالی وی از توصیفات متن، توجه دارد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد باوجود برخی محدودیت های خاص رسانه تصویری، نگارگر در انتقال فحوای نمادین داستان بسیار دقیق عمل کرده و واقع گرایی نوظهور در نگارگری آن زمان نیز مانعی در انجام این مهم نبوده است. پیام نمادین متن ادبی از یک سو به یاری تدابیر صوری، شامل کاربست نقوش راست خط و ترکیب بندی متقارن، پرداخت ظریف به تزئینات هندسی دوار و انتظام فضای معماری کشیده و از سوی دیگر بهره مندی از برخی استعارات ادبی دال بر مفاهیم کمال و آگاهی که درونمایه اصلی داستان هفت پیکر است، در نگاره به نمایش درآمده است. در برخی موارد نیز جزئیاتی خارج از توصیفات متن مرجع خلق شده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، رمزگان تصویری اکو، نقد نگارگری، خمسه نظامی، هفت پیکر
  • روح الله شیرازی، صدرالدین طاهری*، زهره سلطانمرادی صفحه 65
    این نوشتار درپی آن است تا با نگاهی به دوران آغاز ساخت پیکرک های انسانی در داسه بارور (لوانت، میانرودان، آناتولی و غرب ایران)، در یک بررسی تطبیقی دلایل ساخت و مفاهیم آنها را کنکاش کند. این امر به دیگر پژوهشگران یاری میرساند تا با پیگیری مسیر زمانی ساخت پیکرک ها آنها را با یکدیگر مقایسه کنند. گستره تاریخی آثار موزه ای بررسی شده، پایان فراپارینه سنگی تا پایان نوسنگی را در بر می گیرد.
    مقاله چهار هدف نهایی را پیگیری می کند: بررسی نظریات و تفاسیر پژوهشگران درباره کارکرد پیکرکهای انسانی دوره نوسنگی، بررسی تپه های نوسنگی داسه بارور که پیکرک های انسانی ساخته اند به تفکیک مناطق و با ترتیب زمانی، طراحی نقشه پیکرک های انسانی نوسنگی داسه بارور و پیجویی دلایل آغاز ساخت پیکرک های انسانی در تغییرات بافت اقتصادی منطقه.
    داده های پژوهش در یک بررسی کتابخانه ای و موزه ای گردآوری شده اند. روش پژوهش، مقایسه تطبیقی ساختار پیکرک ها و بررسی تحلیلی ارتباطشان با یکدیگر بوده است. این نوشتار براساس هدف از گونه پژوهش های بنیادی و از حیث ماهیت و روش، تاریخی است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش از نوع کیفی بوده است.
    برجسته ترین نتیجه ای که به دست آمد، برتری مطلق پیکرک های زنانه بر مردانه از دیدگاه شمار و گوناگونی بود. از سوی دیگر به نظر میرسد غرب منطقه یادشده با فاصلهای نزدیک به یک هزاره زودتر از شرق آن، ساخت پیکرکهای انسانی را آغاز کرده و درست با همین تفاوت زمانی، زودتر به کشاورزی روی آورده است، درحالی که آغاز دامپروری در شرق منطقه بوده است. بر پایه اسناد باستان شناختی می توان بیان داشت که فرایند ساخت پیکرک های انسانی همبستگی بسیار نزدیکی با آغاز به کشاورزی و رویآوردن به اقتصاد مبتنی بر برزیگری و کشت زمین دارد.
    کلیدواژگان: تندیس گری، پیکرک های انسانی، هنر دوره نوسنگی، داسه بارور
  • آرزو حسینی*، حسین پورنادری صفحه 81
    توجه به رفاه و امنیت کاروانیان در طول تاریخ ایران باعث بنیان بناهای کاروانسرا و عناصر وابسته آن، برای برطرفکردن نیازهای ارتباطی و اقتصادی شد. کاروانسراها به دو گونه؛ برون شهری و شهری تقسیم بندی می شوند. شکوفایی کاروانسراهای ایران در دوره صفویه مرهون ایجاد امنیت، گسترش ارتباطات با کشورهای اروپایی و هند از طریق زمینی یا دریایی و توسعه تجارت داخلی و خارجی است. در این دوره رونق تولید و بازرگانی به خصوص در اصفهان، پایتخت صفویان، سبب استقرار کاروانسراهای شهری به عنوان عنصری منسجم در ساختار بازار اصفهان شد. براین اساس، بازار و کاروانسراها در پیوندی تنگاتنگ با یکدیگر قرار گرفته و تنوع فضایی گستردهای را به وجود آوردند. ازاینرو، مطالعه درباره کاروانسراها که با گذشت زمان نقش اولیه خود را به تناسب نیازهای بازار و خدمات آن از دست دادند، از اهمیت خاصی برخوردار است. پژوهش حاضر درپی پاسخ به این پرسش است که چه تغییراتی در کاروان سراهای صفوی بازار اصفهان رخ داده است. براین اساس، با بهره گیری از مطالعات کتابخانه ای و میدانی و استفاده از روش قیاسی گونه هایی از این کاروانسراها را بر پایه پاسخ دهی به نیازهای فردی و اجتماعی تاجران و کاروانیان بررسی و مقایسه و الگوهای رایج در کاروانسراها را با توجه به کارکردهای اقامتی- تجاری آنها بازشناسی کرده است. بازشناسی این ایده ها می تواند در طراحی فضاهای تجاری متناسب با نیازهای امروزی بازار کمک کند. این کاروانسراها از نظر دوره ساخت به سه گونه؛ آغازین، میانی و پایانی تقسیم شده اند. باوجود مشابهتی که کمابیش در بیشتر گونه های کاروانسراهای صفوی بازار اصفهان دیده میشود، تفاوتهایی نیز در این آثار ازلحاظ ارتباط ساختاری با بازار و عناصر شهری آن، ترکیب فضایی کاروانسراها، وسعت، فرم خارجی و نوع ورودی ها، میانسراها، ایوانها، ایوانچه ها، رواقها، حجره ها و نیز تنوع فضایی کاروانسراها دیده میشود.
    کلیدواژگان: کاروانسراهای صفوی، بازار اصفهان، گونه شناسی و معماری کاروانسرا
  • امیر جوان آراسته*، ابوالفضل محمودی صفحه 99
    پژوهش پیشرو تلاشی در راستای مقایسه هنر در ساحت دو جریان شرقی مهم و پردامنه دینی، «فتوت» بالیده در دامان تصوف و عرفان اسلامی و «ذن» برآمده از تعالیم بودایی است.
    بنابر آنچه بیان شد پرسش اصلی یا قابل طرح این است: مشابهت آئینهای ذن بودایی و فتوت اسلامی به یکدیگر در عرصه هنر و هنرورزی به چه میزان و در چه ساحتهایی است. درجهت پاسخگویی به پرسش بیانشده، این پژوهش با روشی تحلیلی- تطبیقی سامان یافته است.
    هدف این نوشتار را میتوان توجه دادن به رویکردی متفاوت و بسیار ضروری نسبت به هنر دانست. دستاورد این بررسی آن است که مشابهت چشمگیری بین هنر و هنرورزی در این دو آئین وجود دارد، اگرچه تفاوتهایی نیز در این میان دیده میشود. درکل میتوان گفت در شرق همواره بر این مهم تاکید شده است که هنر، یک فضیلت نفسانی است و این جز در سایه تهذیب و تمرکز با عنایت به اختلاف رویکردها به دست نمیآید. در این رهیافت، اشراف بر فرم و قالب نیست که هنرمند میسازد بلکه اشراق درونی است که لب و لباب این حقیقت را شکل میدهد.
    کلیدواژگان: فتوت، فتوتنامه، هنر شرقی، ذن، سلوک نفسانی
  • بهروز شهبازی چگنی*، کاظم دادخواه، مهدی معینی صفحه 113
    با نگاهی اجمالی به ادبیات معماری معاصر ایران بیشتر مواقع، نشانه هایی از نارضایتی منتقدین از وضع موجود همراه با اذعان به «بی هویتی» آن دیده میشود. برخی از منتقدین مسئله بیگانگی مردم و معماری را با یکدیگر بررسی کرده و از اینکه هیچ یک دارای اعتبار و احترام نبوده، ابراز نگرانی می کنند. برخی نیز شباهت بین شهرهای گوناگون کشور را از علایم یک بیماری واحد می بینند که بدان مبتلا شده اند. ازاین رو، در حال حاضر در بخش وسیعی از جامعه معماری ایران «دستیابی به یک معماری با هویت به عنوان آرزویی مشترک» مطرح است. با این همه، کمتر نظریه یا نظریاتی یافت می شود که به این پرسش ها پاسخ گویند: هویت چیست، مولفه ها و بسترهای دخیل در شکل گیری آن و رابطه میان هویت و معماری چیست.
    در این راستا، نوشتار حاضر با مرور ادبیات موضوعی که درباره نظرات اندیشمندان حوزه فرهنگ و معماری است، درباره هویت و فرایند شکل گیری آن در بستر جامعه جستجو می کند. همچنین با تکیه بر نقش بیبدیل فرهنگ، به عنوان روح حاکم بر جامعه، در این فرایند ساختار هویت را شناسایی کرده و آن را در چهار سطح بررسی و بازشناسی می نماید. این سطوح در این پژوهش با عناوین «پارادایم»، «سنت»، «الگو» و «دستاوردهای فرهنگی» معرفی گردیدهاند و به نقش آنها در فرایند شکل گیری هویت و برعکس آن، بروز بحران هویت اشاره شده است. نهایت در بخش نتیجه گیری، با بهره گیری از شیوه تحلیلی نسبت میان معماری و سطوح چهارگانه بالا و نقشی که معماری در این فرایند میتواند برعهده گیرید یا باید از آن انتظار داشت، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: معماری، هویت، فرهنگ، پارادایم
  • رضا کوچک زاده* صفحه 123
    شبیه نامه های امام رضا (درودش باد) در اصل به دوره دوم شبیه نویسی و پس از آن مربوط می شوند؛ دورهای که مقتل نویسان، اندکی از وقایع اصلی عاشورا و شهادت حضرت علی (درودش باد) دور شده و تلاش برای بررسی زندگی دیگر معصومین را آغاز کرده اند. این دوره، کمابیش از زمان حکومت فتحعلیشاه قاجار آغاز میشود.
    شبیه خوانی یگانه هنر نمایشی منسجم ملی/ مذهبی ایران در اصل، هنری عمومی بود و استقبال همه طبقات جامعه را درپی داشت. ازاینرو، معمولا روایتهایی گوناگون از مجلسی یگانه برای مناطق متفاوت پدید آمده است که رویارویی آنها ضمن بازشناسی خلاقیت در چارچوب مشخص روایت، میتواند مخاطب را با نگرش و عقاید طیف گستردهای از مردم ایران آشنا سازد.
    با توجه به بهره گیری شبیه نویسان از روایت های تاریخ شیعیان، روایتها در شبیه نامه های همنام که به موضوع همانندی می پردازند، چگونه اند؟ آیا شبیه نویسان چنان وابسته روایتهای گذشته بوده اند که توان یا امکانی برای نوآوری نداشته اند؟ این پرسشها، مهمترین زمینه های شکل گیری نوشته پیش رو هستند.
    گردآوری داده های این مقاله به روش کتابخانه ای انجام شده و با بهره گیری از روش توصیفی و استنتاج داده ها در مطالعه موردی، نگارش یافته است.
    این نوشته پس از بررسی دوره شکل گیری و نگارش شبیه نامه های شهادت امام رضا به رویارویی دو تعزیه نامه متفاوت از آنها می پردازد تا همانندی ها و ناهمانندی های آن دو دریافته شوند. با خوانش بینامتنی این شبیه نامه های متفاوت، ضمن بررسی و درک تکنیک های گوناگون شبیه نویسان برای پرداخت نمایشی مناسب از یک رویداد مشخص تاریخی، با تفاوتهای نگرش و درک عمومی مردم دو منطقه از آن رویداد نیز آشنا میشویم.
    سنجش شبیه نامه های همنام، نشان می دهد شبیه نویسان درپی تکرار شیوه های گذشته نبودهاند و کوشیده اند تا راه های تازهای را در رابطه با روایت، تماشاگران و جامعه هر دوره بیازمایند.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، شبیه نامه (تعزیه نامه)، شبیه نویسی، امام رضا
  • زهرا بانکی زاده*، سید رسول معرک نژاد، مهدی حسینی، زهره دوازده امامی صفحه 135
    اساطیر آفرینش، بازتابی از اعتقاد انسان به آفرینش جهان، انسان و سرانجام آنهاست که در باور کیش زروانی در ایران نیز نمود این تفکر دیده می شود. از آن روی که اندیشه خلقت جهان در میان همه ملتها نمود دارد، چنین به نظر میرسد که اسطوره آفرینش در دو فرهنگ ایرانی و استرالیایی دارای نقاط مشترک متعددی باشد. به منظور بررسی این فرضیه برآنیم تا به مطالعه تطبیقی- توصیفی اسطوره آفرینش در این دو فرهنگ مبادرت ورزیده شود و نمادهای مطرح در آنها با هدف یافتن اشتراکات و تفاوت هایشان بررسی گردند. شباهت آشکار در دو فرهنگ، اعتقاد به نیرویی برتر است که در ایران، «زروان» و میان بومیان استرالیا، نیاکان اساطیری، «خواهران واویلاک» نام گرفته اند.
    بهره گیری از عناصر نمادین از جمله اشاره به «زمان بیکرانه» دیگر وجه مشترک آنهاست. بدان صورت که زروان در زمانی بیکرانه، «اهورامزدا» و «اهریمن» را آفرید. خواهران واویلاک نیز در «عصر رویاها»، نمودی از زمان بیکران، جهان و موجودات آن را خلق کردند. در آئین زروان، به اهورامزدا و اهریمن به عنوان دو نیروی خیر و شر که نمود آن در مفرغ های لرستان دیده میشوند و همچنین مار که نیرویی اهریمنی است، اشاره شده است. در اسطوره خواهران واویلاک، به نمادهایی چون مار و گودال آب مقدس اشاره شده که در نقوش صخرهای و نقاشی های پوست درختی دیده می شوند. همچنین مار، مار رنگین کمان، موجودی نیایی است که جایگاه او در آسمان و هم در اعماق زمین در گودال آب مقدس است. زروان با بخشیدن «برسم» به اهورامزدا قدرت آفرینش جهان و موجودات را به وی میدهد. اهورامزدا نیز آفرینش را به یاری «وای نیکو» و خواهران نیایی با «ابزار حفاری» یا «نیزه های سنگی» خلق می کند. در دو اسطوره علاوه بر آفرینش جهان تاکید بر زایش نیز شده است.
    کلیدواژگان: اسطوره آفرینش، زروان، بومیان استرالیا، خواهران واویلاک، اهورامزدا، اهریمن
|
  • Abolghasem Dadvar, Sareh Bahmani *, Sasan Samanian Page 1
    This study has been done regarding the relative scientific-research vacuum about identifying and investigating the used symbols on the potteries of ancient and historical regions of Persian civilization and in order to find the answer for the following question: what are the similarities between the symbols used in the potteries of different regions in a historical period with regard to their drawing and the meaning behind their application in the containers. This study aims to explore visually and conceptually the human and animal symbols which are present in the discovered potteries in three regions of Fars’ Tal Bakun, Kashan’s Sialk hills and Nahavand’s Gian hills with a comparative approach. This research uses descriptive-analytical method and its data has been gathered via field and library studies. The result of this study is analytical representation of points of similarity and difference in the common symbols of these three regions which show that, considering the drawing style, the symbols on the potteries of Tal Bakun are very complex, variegated and masterly whereas the symbols on the potteries of Sialk hills are close to nature. Also, the symbols on the potteries of Gian hills are between the symbols of Sialk and Bakun and, with regard to meaning, most symbols are rooted in the culture and civilization of Persian people. Generally speaking, the symbols used on the potteries of the three regions, in spite of their geographical distance, have many similarities regarding the style of drawing and their meaning.
    Keywords: ancient Iran, Sialk hills, Gian hills, Tal Bakun, pottery, symbol
  • Jalaleddin Soltan Kashefi* Page 15
    The aim of this paper is to reveal the similarities and differences in the visual structure of African ‘masks’ and those of the Belgian artist, James Ensor. Attempts have been made to, on the one hand, examine masks which have been used in different fields of art such as sculpture, reliefs, and African symbolic paintings and, on the other, those masks that have been employed in the artworks of James Ensor (like painting, gravure, and statuesque masks). Undoubtedly, despite having brief similarities, the origins of these masks are quite different due to temporal, spatial, ethnic, cultural differences and social perspectives as well as doctrinal, ritual and religious approaches. Therefore, to discern the meaning of these works, we shall first provide an answer for the main question of this research: Does Ensor’s application of masks in his works stem from the very attitude that is present in the African masks or does it originate from cultural background, ideological, religious and social inclinations with an eye on the ancient myths, grotesque, maskaron, masquerade, carnival etc? The findings of the research show that although African masks date back to the early stages of human civilization and are influenced by the culture, race, and tribal beliefs, James Ensor’s works belong to the western and European background; Belgium of the late 19th and early 20th century. This paper is a library research and, employing a descriptive-analytical and comparative method, will disclose the sharp and inevitable differences between these two sets of masks.
    Keywords: African masks, ritual art, symbolism, James Ensor, grotesque, maskaron, asquerade, carnival
  • Amir Nazari*, Iman Zakaryaee Kermani, Mehrnoush Shafiee Sararoudi Page 31
    The relationship between various arts of a country and their influence on each other can be a valuable subject for researchers’ investigations. Produced potteries in the Kalporegan village, located at the Saravan city, and needleworks of different regions of Sistan and Balochestan are decorated today with designs which enjoy a geometric and unique structure by emphasizing the past originality of the art of this land. These designs which are drawn by women in the two mentioned arts are an inseparable part of Baloch art. Accordingly, aiming to study the relationship between pottery designs of Kalporegan and Baloch needlework which enjoy a common cultural context, this article considers the probable points of similarity and difference between the two arts. How to make connection between the designs of Kalporegan potteries and Baloch needlework is the major question of this study. What domains are comprised by such relationship? Using historical as well as descriptive-analytic method, this research investigates comparatively the designs of the two arts of Baloch people. The information collection was done via library method, field observations and interview with senior artists. The results of this investigation show that common aspects between the designs of these arts is due to both arts’ taking inspiration from nature as well as Baloch people’s beliefs and culture. Amongst the point of similarity between the two arts are geometric designs with symbolic and abstract expression derived from nature and Baloch beliefs, simple and combined designs, similar structure in nomenclature and designs’ selection based on Balochestan natural phenomena. Also, the study of Kalporegan pottery designs and Baloch needlework specifies presence of common visual elements such as repetition, rhythm, motion, order and symmetrical combinations that will foreground the relationship between the designs of these two arts in the form of geometric figures and similar structures. Due to diversity and variety of needlework designs, through grouping the designs into simple and combined, the researchers selected the more used designs of needlework at different areas of Sistan and Balochestan and refrained from investigating similar designs.
    Keywords: designs, pottery, Kalporegan, Saravan, needlework, Baloch
  • Ashrafosadat Mousavi Lar*, Fatemeh Zehtab Page 49
    Since early twentieth century, semiotics, as an approach for text criticism, has prepared the ground for investigating the procedure of producing and perceiving meaning. Code is among the basic concepts of semiotics. The addressee’s knowledge of the codes of a sign system makes it possible to understand its meaning. The 10-item classification of pictorial codes made by Umberto Eco is one of the most effective approaches for making an analysis of a pictorial text and different aspects of a picture even in relation to texts associated with other sign systems. Iranian miniature is mostly of illustrative use in relation to Persian literature. For instance, Nezami Ganjavi’s Haft Peykar has been illustrated a lot due to its narrative quality and romantic subject. In this paper, the research methodology is descriptive-analytical and the resources have been collected via library. The miniature of “Bahram-e-Gour dar Gonbad-e Sepid” extracted from the Khamseh version of Metropolitan Museum has been the subject of study using Eco’s model for classifying the codes. The questions of this study are as following:- To what extent has this miniature been successful in communicating the content of the literary text through a picture?- How does this miniature transfer the concepts from lingual sign system to a pictorial one?- To what extent is the miniaturist influenced by the description of the text? If not influenced, why?This miniature conveys the symbolic content of the story in a very precise manner despite the limitations of pictorial medium and the newly-emerged realism in the miniature of that time has not been an encumbrance in this regard. The symbolic message of the literary text has been portrayed in the miniature using formal components and some literary metaphors. In some cases, some details not included in the description of the text have been created.
    Keywords: semiotics, pictorial codes of Eco, painting criticism, Nezami's Khamsa, Haft Peykar
  • Rouhollah Shirazi, Sadreddin Taheri*, Zohreh Soltanmoradi Page 65
    Looking at the dawn of human figurines in the Fertile Crescent which comprises Western Iran, Anatolia, Mesopotamia and Levant, this article aims to explore the reasons of their making and their meanings comparatively. This may help scholars to compare the artifacts following their construction timeline. The historical span of investigated museum artifacts in this case study is from the end of Epipaleolithic and the beginning of Proto Neolithic to the end of Neolithic. This article pursues the following four
    Aims
    1) investigating the theories and ideas of scholars about the function of Neolithic human figurines, 2) studying and separating spatially and temporally the Neolithic sites of Fertile Crescent in which such figurines have been made, 3) preparing the map of Neolithic human figurines of Fertile Crescent, 4) searching the reasons for making human figurines in the changes of the economic context of the area. The data of this study has been gathered via library and museum survey. The method of this study is comparative examination of the figurines’ structure and analytical investigation of their relation with each other. Regarding purpose and methodology, this research is respectively a foundational and historical research. The most important result of this study is the absolute dominance of feminine figurines over the masculine ones regarding number and variety. On the other hand, the western side of this region has started the making of such artifacts almost one millennium earlier than the eastern side and, exactly with the very temporal distance, it has commenced agriculture whereas the beginning of animal husbandry was in the eastern side. On the basis of archaeological evidence it can be said that the procedure of making human figurines is closely coordinated with the beginning of agriculture and inclining toward farming- based economy.
    Keywords: sculpture, human figurines, Neolithic art, the Fertile Crescent
  • Arezoo Hosseini*, Hosein Poornaderi Page 81
    The welfare and safety of caravans have always been of great importance throughout the Persian history and this fact has led to the foundation of the buildings called caravanserai and its related elements. These buildings resolved communication and economic needs. Caravanserais can be divided into two kinds: city and intercity. Flourishing of Iran’s caravanserais in the Safavid era was due to the security, development of relationships with Europe and India by land or sea as well as development of foreign and domestic trade. In this period, prosperity in production and commerce, especially in Isfahan (capital of the Safavids), led to the establishment of urban caravanserais as a coherent element in the structure of the urban bazaar (market). Accordingly, the structure of bazaars and caravanserais was closely linked to each other and created variations in the caravanserais’ structure. Although, in time, caravanserais lost their primary role in relation to the bazaar’s needs and services, studies about these caravanserais are important. The present research seeks to answer the question of what changes have occurred in the Safavid caravanserais of Isfahan bazaar. This study has been executed using library and field studies and comparative method. The main purpose is to provide a typology of the Isfahan bazaar’s caravanserais in the Safavid era to respond to personal and social needs of traders and caravans, in addition to extracting common patterns in these caravanserais according to their residential and commercial functions. Recognizing these patterns can help designing commercial spaces proportionate with modern needs of the bazaar. These caravanserais, according to their construction period, are divided into three kinds: early, middle and late. Despite similarities in most types of Safavid caravanserais in Isfahan bazaar, some differences are seen as well in these buildings considering their structural relation to bazaar and its urban elements, caravanserai’s spatial composition, expanse, external form and type of entrances, courts, ivans (porches), ivanches (small porches) and ravaghs (porticoes), rooms and also caravanserai’s spatial diversity.
    Keywords: Safavid caravanserais, Isfahan bazaar, typology, architecture of caravanserai
  • Amir Javan Arasteh*, Abolfazl Mahmoodi Page 99
    This research aims to provide a comparative study of art in two major religious trends in the East, i.e. Futuwwat, grown out of Sufism, and Zen, arising from Buddhism. The main question is how much Zen Buddhism and Futuwwat are similar in the area of art. In order to answer this question, the authors have used analytical-comparative method to organize this study.This article intends to pay attention to a different and very essential approach to art. The results of this study show that these two sects have significant similarity in the area of art, although some differences are also observable. Generally speaking, it could be claimed that in the East it is always emphasized that art is an inner virtue and one does not achieve it unless he/she has embodied purification and contemplation. In this approach, knowing the form and content does not make the artist but it is the inner illumination which shapes the heart of truth.
    Keywords: Futuwwat, Futuwwat Nameh, Eastern art, Zen, inner progression
  • Behrouz Shahbazi Chegeni*, Kazem Dadkhah, Mehdi Moini Page 113
    Looking at the literature of Iran’s contemporary architecture, one can observe dissatisfaction with the existing situation in addition to acknowledging lack of identity in the contemporary architecture of Iran. Some scholars believe that the reason for the problem is alienation of architecture and people, and express concerns about the lack of mutual understanding on both sides. Others consider the similarity between different cities of the country as the symptom of a common illness. Nowadays, having a common identity-based architecture is a matter of national concern for the Iranian architecture society. However, almost no theory is available to provide answer for questions such as what is identity, which elements and conditions are involved in its formation and what is the relationship between identity and architecture.Using comparative method, this study reviews the literature on identity and the procedure of its formation in a culture. Then, the analytical method is applied and four levels of culture –from subjective and abstract levels to objective and concrete ones- are distinguished. These levels are named paradigm, tradition, pattern, and cultural achievements. Furthermore, the role of architectural patterns is accentuated as a means of creating identity. Finally, the relation between architecture and the aforementioned levels as well as the role which can be played by them or is expected from them is discussed.
    Keywords: architecture, identity, culture, paradigm
  • Reza Kuchakzadeh* Page 123
    Imam Reza’s Shabih Namehs (the text of Ta’ziyeh) belong to the second period of passion plays writing and after that; a period in which the writers of these texts distanced from the main events of Ashura and martyrdom of Imam Ali and started writing about the other Innocents in Islam. This period began almost during the reign of Fathali Shah Qajar Being the unique integrated national/religious art of Iran, Ta’ziyeh was originally a popular art welcomed by all social classes. Therefore, different narratives of one story appeared in different regions whose confrontation not only leads to recognition of creativity within the definite framework of narrative but also can make the reader familiar with attitudes and beliefs of a broad range of Iranians. This research is mainly based on the following questions: with regard to writers’ using of Shiite history narratives, how are the narratives in namesake Ta’ziyehs which deal with the same subject? Have these writers been under the influence of past narratives so much that they did not have capacity or possibility for innovation?The data of this study has been gathered via library method and has been analyzed by descriptive-inferential method.After investigating the writing period of Imam Reza martyrdom’s Ta’ziyehs, this study explores the confrontation of two different Ta’ziyehs in order to find their similarities and dissimilarities. Through an intertextual reading, and while studying various techniques used by writers for providing the proper dramatic description of a given historical event, we become familiar with differences in local people’s attitude and understanding of such event.The evaluation of namesake Ta’ziyehs shows that the writers do not seek repeating the past methods and have tried to try new ways regarding the narrative, audience and society of each period.
    Keywords: comparative study, Shabih Nameh (Taziyeh Nameh), passion plays writing, Imam Reza
  • Zahra Bankizadeh*, Rasul Moareknejad, Mehdi Hosseini, Zohreh Davazdahemami Page 135
    Creation myths reflect human’s belief in the creation of the world, human beings and their end whose manifestation can also be seen in the belief of Zarvan cult in Iran. Since the idea of world creation has manifestations among all nations, it seems that Creation myth in Iranian and Australian cultures has various common points. To investigate this hypothesis, the Creation myth is studied comparatively-descriptively in the two cultures and its symbols are also explored in order to find their similarities and differences. The clearest similarity between the two cultures is that both of them believe in a superior force which is called Zarvan in Iran and “Wagilag Sisters” among Australian aborigines. Another common feature of these cultures is that Zarvan created Ahuramazda and Ahriman in eternal time, and “Wagilag Sisters” created the world and creatures in “Dream Time” which is a manifestation of eternal time. In Zarvan cult, there are some indications of Ahuramazda and Ahriman as good and evil forces whose manifestations can be found in Lorestan metals, and snake as the force of Ahriman. Symbols like “snake” and “sacred water hole” are considered in the myth of “Wagilag Sisters” which are seen in rock engravings and bark paintings. In addition, snake, rainbow snake, is an ancestral being that lives in the heaven and underground in the sacred water hole. Zarvan gave the power of creation of the world and its creatures to Ahuramazda through Barsam. In turn, Ahuramazda creates the world by “Good Vayo” and “Wagilag Sisters” by sacred “digging sticks” or “stone spears. In these two myths, in addition to creating the world birth is also emphasized.
    Keywords: Creation myth, Zarvan, Australian aborigines, Wagilag Sisters, Ahuramazda, Ahriman